Congres Amsterdam 2023

IVR Congres 2023 in het teken van ‘Changing Landscapes’

Voor het eerst in 10 jaar vond het IVR congres weer eens in Nederland plaats. Circa 215 leden uit 10 verschillende Europese landen reisden af naar Amsterdam om elkaar van woensdag 24 t/m vrijdag 26 mei in het prachtige Hotel Jakarta Amsterdam te ontmoeten, één van de eerste energieneutrale hotels van Nederland.


Het congres startte met de vergaderingen van het dagelijks bestuur, de raad van beheer en de schadepreventiecommissie op woensdagmiddag 24 mei. In de avond werden de bestuurs- en commissieleden bij het sfeervolle Restaurant Johannes verwelkomd voor het Executive Dinner.

Op donderdagochtend 25 mei vond de vergadering van de juridische commissie plaats, waarna de leden in de lobby van Hotel Jakarta Amsterdam bij de registratiedesk werden ontvangen. Na een Indonesisch geïnspireerde lunch in Café Jakarta, werden de leden door de subtropische binnentuin naar de Javazaal begeleid voor de workshop “Changing Landscapes”.

Workshop ‘Changing Landscapes’

De eerste spreker van de workshop was Daisy Rycquart, directeur van CITBO en secretaris van de Innovation & Greening Committee van het European Inland Waterway Transport Platform. Haar presentatie ging onder meer over beleidskaders, uitdagingen en oplossingen voor vergroening en innovatie in de binnenvaart. Vervolgens deelde Antoon van Coillie, directeur van ZULU Associates, zijn visie op 3 uitdagingen in de binnenvaartsector: duurzaamheid, modal shift en personeelstekorten. Almar van Herk, Senior Business Development manager bij KOTUG en tevens derde spreker van de workshop, gaf een presentatie over de ontwikkeling en innovatie van een modulaire elektrische duwboot als antwoord op de energietransitie voor de binnenvaart.

Na een korte koffiepauze sprak Ton Mol, Barge Adviser bij OCIMF, over de verschillende binnenvaartregio’s wereldwijd op het gebied van onder meer inspecties voor de tankvaart. Joël Kuiper, freelance ontwikkelaar van data-gedreven applicaties en tevens mede-ontwikkelaar van de IVR Emissie Calculatie Tool, presenteerde tijdens de workshop zijn scriptiebevindingen over de waterstoftransitie in de Nederlandse binnenvaartsector. Algemeen Secretaris van IVR, Frouwke Klootwijk-de Vries, sloot de workshop af met een presentatie over en demonstratie van de IVR Emissie Calculatie Tool, in het kader van bewustwording en inzicht.

Diner Koepelkerk
Onder het genot van een aperitief en de Amsterdamse zon, werden de leden na afloop van de workshop per traditionele Amsterdamse grachtenboot naar de dinerlocatie gebracht. Aangekomen bij de 17e-eeuwse Koepelkerk, werden de gasten na een aperitief naar de sfeervolle eetzaal begeleid voor een 4-gangen diner, waarmee de tweede congresdag in stijl werd afgesloten.

Algemene Ledenvergadering

De derde en laatste dag van het congres, vrijdag 26 mei, startte met de Algemene Ledenvergadering in de Koningin Máximazaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT).

Algemeen Secretaris Frouwke Klootwijk-de Vries blikte terug op de activiteiten van IVR van het afgelopen jaar. Hierbij kwamen onder meer de samenwerking met internationale organisaties en instellingen zoals de CCR en de Europese Commissie, de strategie en taken van IVR, de schependatabase en de grotere focus op emissie en klimaatverandering aan bod. Ook het aankomend 150 jarig jubileum in 2024 werd genoemd, alsmede de essentiële rol van de leden om als ambassadeurs voor IVR op te treden.

Traditiegetrouw informeerden de voorzitters van de Schadepreventiecommissie, Ronald Koops, en de Juridische Commissie, Dr. Martin Fischer, de leden over de talrijke activiteiten op hun vakgebied. Tevens werd de locatie voor het IVR Congres 2024 bekend gemaakt. Van 14 t/m 17 mei 2024 zal het IVR congres plaatsvinden in Frankfurt am Main, de stad waar het 150 jaar geleden voor IVR allemaal begon (destijds nog onder de naam “Rheinschiffsregisterverband”).

De Algemene Ledenvergadering werd afgesloten met een presentatie van de heer Jon Kuiper van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die een presentatie verzorgde over de digitale transport strategie van het ministerie in Europese context.

Na afloop van de Algemene Ledenvergadering werd in de prachtige marmeren hal van het KIT een afsluitende lunch geserveerd, waarbij de leden en partners nog even konden napraten over het congres. IVR is dankbaar voor de deelnemende leden, gasten, sprekers en sponsors die allemaal naar Amsterdam zijn gekomen en kijkt daarom terug op een zeer succesvol evenement.

Foto’s

Foto’s door Sandro Sklepić

Sponsors

Bedankt voor uw bezoek aan het IVR Congres 2023

IVR Congres 2024

Volgend jaar, tevens het jubileumjaar waarin 150 jaar IVR gevierd zal worden, zal het congres plaatsvinden in Frankfurt am Main, de plek waar IVR oorspronkelijk is opgericht (destijds nog onder de naam “Rheinschiffsregisterverband”).

Wij willen u vragen om 14 t/m 17 mei 2024 alvast in uw agenda te noteren. Meer informatie over het IVR Congres 2024 volgt in de aankomende maanden.

Graag tot volgend jaar!