Congres Frankfurt am Main 2024

IVR Congres 2024 – Frankfurt am Main

Het jaarlijks terugkerende IVR Congres, dat dit jaar van woensdag 15 t/m vrijdag 17 mei in het Duitse Frankfurt am Main plaatsvond, was wederom een groot succes. Leden, bestuurs- en commissieleden van de vereniging kwamen samen in de stad waar het voor IVR allemaal begon in 1877. IVR is een uniek internationaal platform dat organisaties en individuen uit de binnenvaartsector, transportverzekering, en scheepsexpertise in Europa verenigt. Ook aanverwante zakelijke terreinen zoals advocaten, fabrikanten en scheepswerven zijn hierin vertegenwoordigd. Met 225 deelnemers uit 11 verschillende Europese landen, bood het congres een inspirerende en informatieve ervaring. Gedurende drie dagen werden waardevolle inzichten gedeeld, netwerken versterkt en nieuwe ideeën geboren, wat resulteerde in een onvergetelijk evenement.

Bestuurs- en commissievergaderingen en Executive Dinner
Het congres ging op woensdag 15 mei van start in het prestigieuze Steigenberger Icon Frankfurter Hof. Dit prachtige hotel, dat opende in 1876 (één jaar voor de oprichting van IVR), bleek uiterst geschikt voor de vergaderingen van het Dagelijks Bestuur, de Raad van beheer & Commissie van Advies en de Commissie voor Schadepreventie. In de avond werden alle bestuurs- en commissieleden verwelkomd in het Wintergarten restaurant van het hotel voor een aperitief en heerlijk 3-gangen diner, om hen te bedanken voor hun inspanningen voor IVR. De vergadering voor de Juridische Commissie stond op de agenda voor de volgende ochtend op donderdag 16 mei.

Aftermovie

Workshop “Navigating into the future, the value and versatility of inland waterways”

Op donderdagmiddag 16 mei werden alle deelnemers ontvangen bij de registratiedesk van het Steigenberger Frankfurter Hof. Na een uitgebreid lunchbuffet werden de leden naar de balzaal begeleid voor de workshop “Navigating into the future, the value and versatility of inland waterways”. Tijdens de workshop stapten de deelnemers aan boord van een reis naar de toekomst, waar we de schijnwerpers richten op de belangrijke rol en veelzijdigheid van de binnenwateren in de toekomst van transport en logistiek. Vier inspirerende sprekers deelden hun expertise en inzichten vanuit diverse invalshoeken.

De eerste spreker van de workshop was Maurits van der Linde, beleidsadviseur Gevaarlijke Stoffen en Veiligheid bij Koninklijke Binnenvaart Nederland. Hij sprak over de context waarin stuurhut- en brugaanvaringen plaatsvinden. Vervolgens gaf de heer Jan Eric Klonki, hoofd QEHS bij HGK Shipping een presentatie over de veiligheidscultuur in de binnenvaartsector. Na de koffiepauze presenteerde de derde spreker Ignace Kroos, partner bij Caluwaerts Uytterhoeven Lawyers, over de toekomst van het varend ontgassen en de bijbehorende wettelijke kaders en jurisprudentie. Salih Karaarslan, senior beleidsmedewerker duurzame binnenvaart bij het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, verzorgde de laatste presentatie waarbij hij het onderwerp vergroening in de binnenvaart behandelde.

Aperitief en diner
In de avond vertrok de groep deelnemers gezamenlijk naar de dinerlocatie. Na een korte wandeling door het centrum van Frankfurt, arriveerden zij bij het Logenhaus zur Einigkeit dat werd opgericht in 1742. Een mooie historische plek om gezamenlijk na te praten over de workshop en alles wat ons als vereniging verbindt. Na een welkomst aperitief werd voor het eerst in IVR congreshistorie een zogeheten lopend diner uitgeserveerd. De opzet van het lopend diner zorgde voor een ontspannen en informele sfeer, met het idee om de sociale interacties en netwerkmogelijkheden te bevorderen. Een cocktailbar en dj maakten het plaatje compleet en zorgde voor een dynamische avond.

Algemene Ledenvergadering

De derde en laatste dag van het congres, vrijdag 17 mei, startte met de Algemene Ledenvergadering aan boord van de Maria Sibylla Merian, de nieuwste aanwinst van de Primus-vloot. President Anneke Kooiman opende de vergadering terwijl het schip aan haar eerste vaartocht over de Main begon. Gelijktijdig vond aan land het partnerprogramma plaats, dat een gegidste stadswandeling betrof langs de historische bezienswaardigheden van Frankfurt. Aan boord blikte Algemeen Secretaris Frouwke de Vries terug op de activiteiten van IVR van het afgelopen jaar. Hierbij kwamen onder meer de samenwerking met internationale organisaties en instellingen zoals de CCR en de Europese Commissie, de activiteiten en lopende projecten van IVR, de schependatabase en de grotere focus op emissie en klimaatverandering aan bod.

Traditiegetrouw informeerden de voorzitters van de Schadepreventiecommissie, Ronald Koops, en de Juridische Commissie, Dr. Martin Fischer, de leden over de talrijke activiteiten op hun vakgebied. Tijdens de Algemene Vergadering werd tevens een nieuw lid van de Raad van Beheer benoemd, de heer Frans Niemeijer (TVM Verzekeringen). De vergadering werd afgesloten met de bekendmaking van de locatie van het eerstvolgende IVR Congres van 4 t/m 6 juni 2025. Dit zal plaatsvinden in het Oostenrijkse Wenen. Na afloop van de Algemene Ledenvergadering werd na een korte stop aan land een afsluitende lunch geserveerd, waarna het schip wederom een korte vaart maakte en waarbij de leden en partners nog even konden napraten over het congres. IVR is dankbaar voor de deelnemende leden, gasten, sprekers en sponsoren die allemaal naar Frankfurt zijn gekomen en kijkt daarom terug op een zeer succesvol evenement.

Foto’s

Foto’s door Sandro Sklepić

 

Sponsors

Congres 2025

Het IVR Congres 2025 zal van 4 t/m 6 juni 2025 plaatsvinden in Wenen, Oostenrijk.