Congres Gent 2021

Op 7 en 8 oktober 2021 vond het congres plaats in Gent, België

Na 1,5 jaar uitstel als gevolg van de pandemie, kon IVR eindelijk weer haar leden ontmoeten tijdens het jaarlijks terugkerend congres, dat dit jaar van 6 tot 8 oktober plaatsvond in Gent, België.

De voorzitter van de IVR, Dr. Philippe Grulois, verwelkomde circa 200 deelnemers uit 7 verschillende landen. Het congres startte met de vergaderingen van de schadepreventiecommissie en het dagelijks bestuur op woensdagmiddag en de vergaderingen voor de juridische commissie en de raad van beheer en adviescommissie op donderdagochtend. Op donderdagmiddag werden de IVR leden bij het Monasterium PoortAckere verwelkomd met een lunch en aansluitende workshop.

Aftermovie

Workshop “New Professional Qualifications”

Het thema van de workshop dit jaar was “New Professional Qualifications” en werd geopend door keynote speaker en illusionist Jan Reinder. Met hulp van een aantal vrijwilligers uit het publiek legde  hij op creatieve wijze de denkprocessen en -patronen van mensen bloot, wat weer goed aansloot op het thema van de dag.

Daarop volgde 4 zeer interessante presentaties van professionals uit verschillende werkvelden, waarbij de toepasbaarheid van beroepskwalificaties in de binnenvaartsector aan bod kwam. De eerste presentatie werd gehouden door prof. dr. Wouter Verheyen van de Universiteit van Antwerpen,  die vertelde over AUTOBarge, een PhD onderzoeksproject dat mogelijkheden rondom autonoom varen onderzoekt en waarbij IVR een betrokken partner is. Tije Vos en Kimberly Stolk van VSTEP Simulation gaven vervolgens een presentatie over simulatietechniek in de scheepvaartonderwijs en -training en de voordelen hiervan. Jan Smallegange van het STC gaf aansluitend een presentatie over het COMPETING project over het standaardiseren van competentiegericht onderwijs en training in de binnenvaartsector. Tot slot werd de laatste presentatie gegeven door Shaun White van het Current Direct project, wat gaat over het gebruik van duurzame energie in de scheepvaart, met name verwisselbare batterijcontainers die voor een schone en duurzame binnenvaart zorgen.

De onderwerpen van de verschillende interessante presentaties sloten goed op elkaar aan en het interactieve karakter van de workshop zorgde ervoor dat het publiek actief kon participeren in de gesprekken die gevoerd werden op het podium.

De workshop werd gemodereerd door Jörg Rusche, administrateur bij de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR), waar hij een focus heeft op de beroepskwalificaties en bemanningsvereisten van de binnenvaart.

De inspirerende middag werd in stijl afgesloten in de indrukwekkende Redoute en Lully zalen van de Opera Gent, waar een cocktail en 4-gangen diner werden geserveerd. 

Een bijzonder moment was het dankwoord en de staande ovatie die voormalig IVR medewerker Josée Kamphuis ontving, na meer dan 40 jaar trouw dienstverband op het secretariaat. Sinds haar pensionering in 2020 is daar nog niet eerder gelegenheid voor geweest.

De derde en laatste dag van het congres startte met de Algemene Ledenvergadering in het Marriott Hotel. De vergadering werd geopend door een inleidende presentatie van Daan Schalck, CEO van North Sea Port. Hij deelde de huidige ontwikkelingen, uitdagingen en strategie van North Sea Port en benadrukte het belang van de binnenvaartsector gezien de centrale ligging in het West-Europese vaarwegennetwerk, wat deze haven tot een belangrijke verkeersader voor de Europese binnenvaartsector maakt.

Algemeen Secretaris Frouwke-Klootwijk de Vries blikte terug op de activiteiten en bijzonderheden van IVR van het afgelopen jaar. Daarbij werd er uiteraard stilgestaan bij de wereldwijde impact van de corona pandemie en werd de dankbaarheid uitgesproken dat IVR dit jaar eindelijk weer haar leden in levende lijve kon ontmoeten.

Hierbij kwamen onder andere de samenwerking met internationale organisaties en instellingen aan bod zoals de CCR en de Europese Commissie, de strategie en taken van IVR, de schependatabase en de grotere focus op emissie en klimaatverandering, en de modernisering van de zichtbaarheid en communicatie van IVR.

Traditiegetrouw informeerden de voorzitter van de Schadepreventiecommissie, Ronald Koops, en de Juridische Commissie, Dr. Martin Fischer, de leden over de talrijke activiteiten op hun vakgebied.

Het congres werd afgesloten met een rondvaart op de binnenwateren van Gent, waarna een heerlijke lunch werd geserveerd in de historische pandgangen van het Augustijnenklooster.

Algemene Ledenvergadering

Congres 2022

Het IVR congres 2022 zal plaatsvinden op 2 en 3 juni in Zagreb, Kroatië.

Foto’s IVR Congres 2021

Sponsoren IVR Congres 2021