Congres Zagreb 2022

Op 2 en 3 juni 2022 vond het IVR Congres plaats in Zagreb, Kroatië

Nog geen 8 maanden na de voorgaande bijeenkomst in Gent, vond het IVR Congres 2022 voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie weer traditiegetrouw plaats in de week voor Pinksteren. Circa 170 leden uit 10 verschillende Europese landen reisden af naar het prestigieuze Esplanade Hotel in Zagreb, Kroatië om elkaar daar te ontmoeten.

Het congres startte met de vergaderingen van het dagelijks bestuur, de raad van beheer en de schadepreventiecommissie op woensdagmiddag 1 juni en de vergadering van de juridische commissie op donderdagochtend 2 juni. Op donderdagmiddag werden de IVR leden na registratie en een lunch naar de Emerald Ballroom begeleid voor de workshop ‘The future of inland navigation’.

Aftermovie

Workshop ‘The future of inland navigation’

De eerste spreker van de workshop was Ivan Bilić-Prcić van Croatian Register of Shipping, een classificatie- en certificatiebureau van o.a. binnenvaart gevestigd in Kroatië. Hugues van Honacker van de Europese Commissie deelde vervolgens zijn presentatie vanuit een internationaal beleidsperspectief. Remco Pikaart en David Woudenberg van Shipping Technology presenteerden daarna over data driven vlootmanagement en aanvaringpreventie. Na een korte pauze sprak Janis Bargsten van SEAFAR over de ontwikkelingen, uitdagingen en oplossingen op het gebied van operationele integratie van state-of-the-art technologieën voor semi-autonome en onbemande scheepvaart. Prof. dr. Dieter Schwampe deelde aansluitend zijn juridische visie op de beperkingen van aansprakelijkheid. Tot slot gaven Shev Algama en Carri Woodburn van The Shipowners’ Club een presentatie over de uitdagingen in de binnenvaartsector vanuit een P&I standpunt. Met een breed aanbod aan diverse sprekers uit meerdere Europese landen en verschillende sectoren, was het een dynamische en leerzame workshop. De middag werd gepresenteerd en gemodereerd door Jitteke Blussé van Oud-Alblas, die vanuit haar werk bij Caland Advocaten veel ervaring heeft in de maritieme-  en binnenvaartsector.

Avondprogramma en benoeming eerste vrouwelijke voorzitter van IVR

De workshop werd in stijl afgesloten met een aperitief op het zonovergoten Oleander terras, waarna een uitstekend 4-gangen diner werd geserveerd in de Emerald Ballroom, die intussen was omgetoverd tot een prachtige dinerzaal. Een bijzonder moment tijdens het congres was de benoeming van de nieuwe voorzitter van IVR, Anneke Kooiman. Zij treedt aan als eerste vrouwelijke voorzitter van IVR sinds de oprichting van de vereniging in 1874. De voormalig vicevoorzitter neemt het stokje over van Dr. Philippe Grulois, die al meer dan 35 jaar betrokken is bij IVR en nu een erelidmaatschap heeft ontvangen. De heer Grulois ontving tijdens het diner een welverdiende staande ovatie van alle deelnemers in de zaal. Klaus Weber zal namens de Duitse delegatie de rol van vicevoorzitter op zich nemen. IVR kijkt uit naar de verdere ontwikkeling van de vereniging onder vrouwelijk leiderschap waarin daadkracht, integriteit en een heldere visie voor de toekomst centraal staan en dankt de heer Grulois voor al zijn inspanningen voor IVR.

Algemene Ledenvergadering

De derde en laatste dag van het congres, vrijdag 3 juni, startte met de Algemene Ledenvergadering in de hoofdzaal van de Croatian State Archives. De geschiedenis van dit rijksarchief gaat terug tot de 17e eeuw en maakt een belangrijk deel uit van de bewaring van het nationale archieferfgoed. De vergadering werd geopend door mevrouw Duška Kunštek die namens het Kroatische Ministerie van Zee, Transport en Infrastructuur de leden welkom heette en een presentatie deelde over de projectontwikkelingen en toekomstplannen van de binnenvaartsector in Kroatië. Algemeen Secretaris Frouwke-Klootwijk de Vries blikte terug op de activiteiten en bijzonderheden van IVR van het afgelopen jaar. Hierbij kwamen onder andere de samenwerking met internationale organisaties en instellingen aan bod zoals de CCR en de Europese Commissie, de strategie en taken van IVR, de schependatabase en de grotere focus op emissie en klimaatverandering, en de modernisering van de zichtbaarheid en communicatie van IVR. Traditiegetrouw informeerden de voorzitters van de Schadepreventiecommissie, Ronald Koops, en de Juridische Commissie, Dr. Martin Fischer, de leden over de talrijke activiteiten op hun vakgebied. Ook sprak de nieuw benoemde voorzitter Anneke Kooiman de leden toe tijdens de vergadering. Zij had tevens de eer om de locatie voor het volgende IVR Congres bekend te maken. Na een begeleide tour door de historische stad Zagreb, werd een heerlijke afsluitende lunch geserveerd op het terras van het Esplanade Hotel waarna de leden hun weg naar huis vervolgden. IVR kijkt terug op een zeer succesvol evenement en verheugt zich op het eerstvolgende congres in Haarlem.

IVR Congres 2023 – Amsterdam

Het IVR Congres 2023 zal van 24 t/m 26 mei plaatsvinden in Amsterdam.  Meer informatie volgt in de aankomende maanden.

Foto’s IVR Congres 2022

Foto’s door Sandro Sklepić 

Sponsoren IVR Congres 2022